Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Με αυτήν την αφορμή, λοιπόν, τη Δευτέρα 11/12/2023 έγινε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών του σχολείου μας σε θέματα αναπηρίας. Σε συνέργεια με το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου «συναντηθήκαμε» διαδικτυακά με την εκπαιδευτικό Ευγενία Γιανναδάκη, φιλόλογο, που μαζί με ομάδα μαθητών μάς μίλησαν για το πώς βιώνει μια οικογένεια την καθημερινότητα, ζώντας με ένα παιδί με αναπηρία, πώς τους αντιμετωπίζει η πολιτεία, τι κάνουν τα παιδιά αυτά, όταν αποφοιτήσουν από το σχολείο και ποιές είναι οι προσωπικές τους άμυνες, για να ανταπεξέλθουν στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, όπως τα οικονομικά, τα επαγγελματικά, τα κοινωνικά, κ.ά.

Πραγματικά, η εκπαιδευτικός με απόλυτη ειλικρίνεια και ρεαλισμό μάς μετέφερε τα δικά της βιώματα με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας, την απόκτηση δεξιοτήτων ενσυναίσθησης και του αισθήματος της ατομικής και συλλογικής ευθύνης απ’ την πλευρά των μαθητών.

Ήταν μια ευκαιρία να σκεφτούμε όλοι μας πώς μπορούμε να αφαιρέσουμε τα εμπόδια και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία προσβάσιμη σε όλους.