Σύμφωνα με τον ιστορικό Πολύβιο, ο άνθρωπος διαμορφώνει και διαπλάθει το χαρακτήρα του  με βάση τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνει. Γι’ αυτό το λόγο οι  ορεινοί Αρκάδες καλλιεργούσαν τη μουσική, το χορό και το τραγούδι και προσπαθούσαν να τα μεταδώσουν και στα παιδιά τους , γιατί πίστευαν ότι η μουσική και το τραγούδι όχι μόνο ψυχαγωγούν και ξεκουράζουν τον άνθρωπο από την επίπονη και  κοπιαστική εργασία, αλλά συνάμα τον εξημερώνουν και τον εκπολιτίζουν!!!

Με αφορμή αυτό το αρχαιοελληνικό κείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γ΄ γυμνασίου  καλέσαμε στο σχολείο μας ένα εξαίρετο νέο καλλιτέχνη και δάσκαλο παραδοσιακής μουσικής, πρώην μαθητή του σχολείου μας που από τότε ξεχώριζε για το ήθος και τη σεμνότητά του, την Πέμπτη 09/02/2024 –σημαδιακή ημέρα για όλους εμάς τους Κρητικούς αλλά και όλους τους Έλληνες που σημαδεύτηκε από την εκδημία του Αρχάγγελου της Κρήτης, Νίκου Ξυλούρη-  με σκοπό να αναδείξουμε τη σημασία της μουσικής διαχρονικά στη ζωή του ανθρώπου.

Ο Μανώλης απάντησε αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών/-τριών, μίλησε για τη δική του σχέση με τη μουσική και ανέφερε ότι η μουσική επηρεάζει τον ψυχισμό του ανθρώπου, καθώς δεν συνδέεται μόνο με την εκτόνωση και την ψυχαγωγία, αλλά και με την καλλιέργεια και τον εξευγενισμό της ψυχής.

Προέτρεψε όλα τα παιδιά να ασχολούνται με τη μουσική και να μην ξεχνούν το λαϊκό τους πολιτισμό, που αποτελούν τις ρίζες μας και τα θεμέλια του νεώτερου πολιτισμού μας.  Γι’ αυτό η διδασκαλία της θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο τμήμα της παιδείας όλων των λαών της γης.

 

Σε ευχαριστούμε, Μανώλη, και ευχόμαστε καλές δοξαριές!!!!