«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ»

Αλήθεια πόσο μεγάλο και πόσο βαθύ είναι το νόημα που κρύβει μέσα της αυτή η απαίτηση!  Χρησιμοποιώντας μόνο τρεις λέξεις, οι δυο φαινομενικά αντίθετες: Από τη μια η λευτεριά, η δυνατότητα να ενεργεί ο καθένας μόνος του σύμφωνα με τα πιστεύω του και τις προσωπικές του επιθυμίες, η βασική προϋπόθεση για κάθε τι όμορφο και δημιουργικό στη ζωή των ανθρώπων, η διάθεση για ζωή, η αρχή.  Απ’ την άλλη ο θάνατος, η παραίτηση από τη ζωή, το τέλος. Στη μέση ένα ή διαζευκτικό, που αντί να τις χωρίσει όπως όφειλε, τις ένωσε, τις έδεσε   μεταξύ τους και τις έκανε να μοιάζουν ίδιες. Και πράγματι, για τους Έλληνες του ’21 δεν υπήρχε τρίτη λύση. Έπρεπε να νικήσουν και να λευτερωθούν ή να πεθάνουν. Όποιο  τα δυο ερχόταν, ήταν καλοδεχούμενο.

Το Γυμνάσιο Τζερμιάδων γιόρτασε με σεβασμό και σκεπτικισμό τα 203 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης, διαπερνώντας το χρονικό όλων αυτών των χρόνων, διανθισμένο με τραγούδια, βίντεο, αφηγήσεις και μουσική.

Η επετειακή αυτή επανάληψη δημιουργεί ένα κοινό υπόβαθρο εμπειριών και αναμνήσεων, το οποίο γίνεται το κοινό παρελθόν μας και φιλοτεχνεί  την εικόνα του συλλογικού μας εαυτού ως έθνος.

Οι αιώνες, λοιπόν,  περνούν. Ο χρόνος στο ανελέητο πέρασμά του αλλάζει τα πάντα. Ποτέ όμως δε θα καταφέρει να πάψει, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ο άνεμος της επανάστασης  να μας θυμίζει το σύνθημα  « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» που οδήγησε τους αγωνιστές του ’21. Το μικρό, ελεύθερο ορμητήριο που παρέδωσαν στους μεταγενέστερους αποδείχτηκε πολύτιμο και κείνοι κατόρθωσαν να το αξιοποιήσουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου και να το φτάσουν στη σημερινή του μορφή. Εμείς ως άξιοι συνεχιστές του έργου τους θα πρέπει ν’ αγωνιστούμε, ώστε το έθνος μας να μην  κινδυνέψει ξανά από Εφιάλτες, να μην ανοίξουν ποτέ πια Κερκόπορτες στη χώρα μας και να διαφυλάξουμε την Εθνική μας κληρονομιά περισσότερο κι απ’ τη ζωή μας.

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας- Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου

Μήνυμα Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, κου Εμμ. Καρτσωνάκη,  για την 25η  Μαρτίου