Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 το Γυμνάσιο και το Λύκειο Τζερμιάδων πραγματοποίησε ενημερωτική δράση  για την πρόληψη της διαδικτυακής παρενόχλησης/κακοποίησης παιδιών και εφήβων.

Η δράση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, υλοποιείται στο πλαίσιο του «Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των φύλων 2023-2025» και έλαβε χώρα στην αίθουσα «Αντώνιος Βορεάδης» του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Ψυχολόγος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.Α.Σ., Δρ. Γιώργος Νάκος, η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης κα Μερόπη Απελίδου, ο  Δήμαρχος , κος Γεώργιος Αθανασάκης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Ελ. Κρασανάκη, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λασιθίου, κος Αθ. Κατσαγκόλης, η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών  θεμάτων, κα Δ. Δρετάκη, όλη η ομάδα πληροφορικών και ένα μεγάλο  team εργαζομένων της ΔΔΕ Λασιθίου.

Ο κος Γ. Νάκος ανέφερε ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει δεχθεί στο τηλέφωνο 11188 του Κέντρου Διαχείρισης Διαδικτυακού Κινδύνου cyber alert, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, πάνω από 91.000 κλήσεις για το έτος 2023 και έχει διαχειρισθεί περισσότερες από 10.000 υποθέσεις

Συζητώντας με τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου Τζερμιάδων αλλά και τα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ του Δημοτικού σχολείου Αγίου Γεωργίου  ο κος Νάκος αναφέρθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα επιτρεπτά όρια ηλικίας χρήσης, τους κινδύνους που υπάρχουν κατά την συνομιλία με αγνώστους και τα δεδομένα που μοιράζονται online καθώς και τις επιπτώσεις για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Επίσης, για φαινόμενα διαδικτυακού εξαναγκασμού και εκφοβισμού, φαινόμενα διαδικτυακής παραπλάνησης μέσα από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακών παιχνιδιών, ψεύτικους διαδικτυακούς λογαριασμούς, προκλήσεις μέσω διαδικτύου, περιπτώσεις εκδικητικής πορνογραφίας και στοχοποίησης θυμάτων στον πραγματικό κόσμο, διαδικτυακά παιχνίδια και χρόνο παραμονής σε αυτά, διαδικτυακές απάτες. Ενδιάμεσα, τα παιδιά παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, έθεσαν προβληματισμούς και έλυσαν απορίες.

Απευθυνόμενος στα παιδιά, τους  είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που ζητάμε από τα παιδιά στα σχολεία είναι, ότι, όπως κάθε τι που τους συμβαίνει στην πραγματική τους ζωή θα πρέπει να το πουν και όχι να το υποστούν, το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να κάνουν και για τη διαδικτυακή τους ζωή. Εμείς είμαστε δίπλα τους για να διαφυλάξουμε την υγεία τους και το ίδιο τους το μέλλον».

Στόχος της ενημέρωσης είναι η  επιτακτική ανάγκη πρόληψης της βίας, ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και ενημέρωσης για τις πρακτικές αντιμετώπισης των διαδικτυακών κινδύνων  για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων ως προς την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική  και χρήσιμη δράση που προβλημάτισε  μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που συμμετείχαν.

Ως σχολείο, ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κο Γ. Νάκο, για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας μετέφερε και για το διαδραστικό, βιωματικό και αλληλεπιδραστικό τρόπο που αντιμετώπισε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.