The Tipping Point -100 mentors – Teenskills

Το Γυμνάσιο Τζερμιάδων συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος (Σχολικό έτος: 2023-2024)  στο πρόγραμμα Teenskills του The Tipping Point/100 mentors, ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού που στόχο έχει  τη δημιουργία ενημερωμένων και συνειδητοποιημένων μαθητών σχετικά με τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία, καθώς και με τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του Προγράμματος οι συμμετέχοντες, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν και να αλληλεπιδράσουν με καταρτισμένους επαγγελματίες μέντορες από όλο τον κόσμο, να ενημερωθούν για νέες τάσεις και επαγγέλματα και να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες γύρω από διάφορα επαγγέλματα. Παράλληλα, οι μαθητές ανακάλυψαν επιχειρηματικά τον τόπο τους και  καλλιέργησαν απαραίτητες οριζόντιες δεξιότητες, όπως η συνεργασία και η ομαδικότητα.

Η 1η συνεδρία του προγράμματος ήταν στις 15 Νοεμβρίου 2023  με τον κο Νίκο Κοντογιάννη, Head of Retail at Breitling/10+ years of Finance experience in Procter & Gamble, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για το Marketing/Sales.

H 2η συνεδρία ήταν στις 30 Νοεμβρίου 2023 με τον Νικόλαο Γκαρέλια-Οικονόμου,  MSc Clinical Neuropsychology | Trainee Cognitive Behavioural Therapist (CBT), ο οποίος μας μίλησε για το επάγγελμα του Ψυχολόγου.

 

Η 3η συνεδρία υλοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023 με την Μάρθα Αλεξίου, Lawyer, Master Université Paris 1 Panthéon Sorbonne, δικηγόρο στο Παρίσι, η οποία μας ενημέρωσε για το επάγγελμα του/της Δικηγόρου.

Η 4η συνεδρία ήταν διαφορετική… Η κα Ιωάννα Αλπέρτη, επιστημονικά Υπεύθυνη, Ψυχολόγος, Μέλος Σ.Ε.Ψ., Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων ΕΒ30832, Μέλος ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π., μίλησε στα παιδιά στις 12 Ιανουαρίου 2024 για τη διαχείριση του άγχους.

Η 5η συνεδρία έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2024, όπου ο κος Γεράσιμος Στανίτσας, Chief Procurement Officer at HELLENIC PETROLEUM Group of Companies, μας παρουσιάσε τα συστατικά μιας υγιούς επιχείρησης και ενός υγιούς επιχειρηματία.

Στις 14 Μαρτίου 2024 έγινε η 6η και τελευταία συνεδρία με τον Γιάννη Παπάζογλου, Engineer at CERN, ο οποίος μας παρουσίασε το επάγγελμα του μηχανολόγου μηχανικού και αναφέρθηκε γενικά στις ψηφιακές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας νέος σήμερα.

Όλοι οι μέντορες -που είχαν εξαιρετικές σπουδές και συνδέθηκαν μαζί μας διαδικτυακά από μεγάλες χώρες του εξωτερικού, όπου και εργάζονται, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, Ελβετία, κτλ.- είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα και απάντησαν με ευχέρεια σε όλες τις ερωτήσεις που τους απηύθυναν οι μαθητές και οι μαθήτριες μας. Ήταν ιδιαιτέρως επικοινωνιακοί, γελαστοί και με ρητορική ευφράδεια, προσαρμοσμένη στην ηλικία των μαθητών μας.

Ωστόσο, το φετινό πρόγραμμα είχε και μια ιδιαιτερότητα… Δε συμμετείχαμε απλώς σε ένα πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά ακολούθησε η δράση “TeenSkills” που στόχο έχει να βοηθήσει  μαθητές και μαθήτριες σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας να ενδυναμωθούν, αναπτύσσοντας οριζόντιες και ψηφιακές δεξιότητες, συμβάλλοντας έτσι στην ουσιαστική ενημέρωση των νέων, σε ό,τι αφορά τις ακαδημαϊκές επιλογές και τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία. H δράση υλοποιείται σε στρατηγική συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος EQUALL για μία κοινωνία ισότιμων ανθρώπων.

Το γυμνάσιο Τζερμιάδων συμμετείχε πιλοτικά σε αυτή τη δράση για το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024  μαζί με άλλα τρία γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα τα οποία βρίσκονται σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές και συγκεκριμένα στους Προμάχους (Ν. Πέλλας), στον Πρίνο Θάσου (Ν. Καβάλας) και στους Φούρνους Κορσεών (Ν. Σάμου).   

 Έτσι, μέσα από δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, τις οποίες κλήθηκαν  να αξιοποιήσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη, υλοποίησαν  ένα project, σχετικό με ένα σχέδιο επιχειρηματικότητας που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στον τόπο  τους, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που τους προσφέρει ο τόπος τους.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας έφτιαξαν μια εικονική επιχείρηση ενοικιάσεως ποδηλάτων για τη δημιουργία εναλλακτικών μορφών θρησκευτικού τουρισμού στο Οροπέδιο Λασιθίου με την επωνυμία «Νιταδώροι», θέλοντας  να τιμήσουμε τους ξακουστούς ξυλογλύπτες του Μέσα Λασιθίου.  Την επιχειρηματική μας ιδέα θα παρουσιάσουμε στους υπεύθυνους του προγράμματος αλλά και σε ανώτερα στελέχη  της Τράπεζας Πειραιώς που θα παρακολουθήσουν την παρουσίασή μας.

Ως σχολείο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το «δικό μας άνθρωπο», τον Γιώργο Ζαχαρόπουλο, Associate Project Manager The Tipping Point, ο οποίος μας στήριξε ευγενικά και με συνέπεια καθ΄όλη τη διάρκεια της δράσης.