Πρώτη Συνάντηση των Γυμνασίων του Δικτύου Τοπικής Ιστορίας

Το σχολικό έτος 2023-2024  τέσσερα Γυμνάσια του νομού μας αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να φέρουν τους μαθητές και τις μαθήτριες τους σε επαφή με την ιστορία του τόπου που ζουν. Έτσι,  το  Γυμνάσιο Τζερμιάδων, το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου και τα  Γυμνάσια Κουτσουρά και Κριτσάς  υλοποιούν το πρόγραμμα «Μαθαίνω την Ιστορία του Τόπου μου» και δημιούργησαν  δίκτυο με την ίδια θεματική, προκειμένου το κάθε σχολείο να έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα, να τα ενημερώσει για βασικά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία  και μια προσωπικότητα του τόπου  αναπτύσσοντας παράλληλα την εξωστρέφειά τους  και καλλιεργώντας στους μαθητές/-τριες κοινωνικές δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου 23 μαθητές/-τριες από το Γυμνάσιο Κουτσουρά, 30 μαθητές-ιες από το Γυμνάσιο Τζερμιάδων, 8 μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου και 10 καθηγητές/-τριες από τα παραπάνω σχολεία φιλοξενήθηκαν στην Κριτσά και τον Άγιο Νικόλαο.

Αρχικά, συγκεντρωθήκαμε στο γυναικείο Συνεταιρισμό Κριτσάς, όπου η  πρόεδρος κ. Μαρία Σημαιάκη μας μίλησε για την ίδρυση του συνεταιρισμού, το στόχο του να αναδείξει τα τοπικά εδέσματα της παράδοσης χρησιμοποιώντας υλικά του τόπου και δίνοντας ένα βοηθητικό εισόδημα στις γυναίκες του χωριού. Τόνισε τη σημασία της συλλογικής επιχείρησης, της συνεργασίας για το κοινό συμφέρον σε μια εποχή που προτάσσεται το ατομικό κέρδος και οι επιχειρήσεις είναι κυρίως ιδιωτικές. Αφού δοκιμάσαμε τις δημιουργίες τους, προχωρήσαμε στο εργαστήριο υφαντικής «Ξόμπλι» που έχει στόχο τη διάσωση της τέχνης της υφαντικής όχι μόνο με την παραγωγή υφαντών αλλά και με τη διδασκαλία της σε νέους ανθρώπους.

Έπειτα, είδαμε το σπίτι της Κριτσωτοπούλας και οι μαθητές/-τριες του Γυμνασίου Κριτσάς μας αφηγήθηκαν την ιστορία που διασώζει ο λαϊκός  ποιητής Διαλλινομιχάλης. Μετά από περιήγηση στα σοκάκια του χωριού με τα όμορφα σπίτια φτάσαμε στο Μουσείο Βοτάνων «Ροδάνθη», όπου ο φυσιοδίφης Γιώργος Αφορδακός μας έδειξε απολιθώματα, φυτά από τα οποία εξάγουμε βαφές καθώς και  ενδημικά φυτά της περιοχής μας.

Η φιλοξενία στην Κριτσά  έληξε στην αυλή του Γυμνασίου με κέρασμα από πλούσιο μπουφέ που ετοιμάστηκε από τις οικογένειες των μαθητών/-τριών και τους εκπαιδευτικούς και  με τραγούδι και χορό που επισφράγισε τους δεσμούς του δικτύου.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στον Άγιο Νικόλαο, όπου μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί περπάτησαν στην πόλη και έμαθαν την ιστορία της από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο άγαλμα της Ευρώπης, στο Κέρας, στο Ρούσο Κούνδουρο και στη λίμνη Βουλισμένη.

Για την  επιτυχία της φιλοξενίας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

Το Συνεταιρισμό Γυναικών Κριτσάς και προσωπικά την κ.Σημαιάκη Μαρία

Τις κυρίες της ομάδας του εργαστηρίου υφαντικής «Ξόμπλι»

Τον υπεύθυνο του Μουσείου Βοτάνων «Ροδάνθη»  Γιώργο Αφορδακό

Το φούρνο του κ. Βάρδα Εμμ. και κ.Σκύβαλου Ι. για την προσφορά τους

Τις οικογένειες των μαθητών-ιών Γυμνασίου Κριτσάς που ετοίμασαν τόσο ωραία εδέσματα

Το επόμενο ραντεβού μας ορίστηκε την Άνοιξη, στο όμορφο Οροπέδιο Λασιθίου, για να μάθουμε από τους  μαθητές του Γυμνασίου Τζερμιάδων την ιστορία του Δικταίου Άντρου αλλά και όλης της περιοχής.

Οι συντονίστριες του Δικτύου Τοπικής Ιστορίας

Κυπριωτάκη Αντωνία, Γυμνάσιο Τζερμιάδων

Τουτουδάκη Μαρίνα, 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου

Κωστάκη Νεκταρία, Γυμνάσιο Κουτσουρά

Μάμου Άννα, Γυμνάσιο Κριτσάς

Παραθέτουμε τις μαντινάδες που το Γυμνάσιο μας αφιέρωσε στα σχολεία φιλοξενίας, Γυμνάσιο Κριτσάς και 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου:

Ήρθαμε απ’ το Οροπέδιο τα μέρη σας να δούμε,κι όλα τα κάλλη της Κριτσάς πολύ μας         συγκινούνε!!!   

Πήγαμε και στον Άγιο, στη λίμνη Βουλισμένη, Κέρας, Ευρώπη, Κούνδουρο, το 2ο μας πηαίνει!!!    

Από τα βάθη τσι καρδιάς ευχαριστώ θα πούμε,  για τη φιλοξενία σας πολλά σας εχρωστούμε!!!

Το Μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου για τη δράση μας:

“Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δράση που προάγει την τοπική ιστορία των περιοχών σας.
Σας παρακαλώ, μεταφέρετε τα θερμά μου συγχαρητήρια και σε όλους/όλες τους/τις συμμετέχοντες (εκπ/κους, μαθητές, τοπικούς φορείς/συλλόγους)”.

Έγραψαν για τις δράσεις μας:

Εφημερίδα Ανατολή

cna.gr

Ηχώ 99,8 – Ιεράπετρα