Το Γυμνάσιο Τζερμιάδων  συμμετέχει για πρώτη φορά στους 6ους Παγκρήτιους Ρητορικούς Αγώνες που γίνονται πέντε συναπτά έτη υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου και της  Ελληνικής Ένωσης  για την προώθηση της Ρητορικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και θα πραγματοποιηθούν στα διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, το τριήμερο 19-21 Απριλίου 2024.

Στους αγώνες λαμβάνουν μέρος είκοσι οχτώ (28) σχολεία από τους τέσσερις Νομούς της Κρήτης με εξήντα επτά (67) φιλολόγους και εκατόν εβδομήντα πέντε (175) μαθητές και μαθήτριες.

Πρόκειται για μια εξαιρετική δράση με ποικίλα οφέλη στα παιδιά: Συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, καθώς βοηθά στη γνωστική και νοητική τους ενδυνάμωση, στη γλωσσική καλλιέργεια, στην ευαισθητοποίησή τους σχετικά με σημαντικά ζητήματα της ζωής. Τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά και να προσεγγίζουν τα θέματα σφαιρικά. Ασκούνται στην αφαιρετική και συνθετική τους ικανότητα, στην ενεργητική ακρόαση και ανάγνωση, διερευνούν άγνωστες πολλές φορές για αυτά έννοιες. Καλλιεργούν τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία τους. Μαθαίνουν να κατανοούν και να χρησιμοποιούν τον λόγο με ακρίβεια και σαφήνεια, εμπλουτίζουν τα εκφραστικά τους μέσα και ασκούνται στον πολιτισμένο διάλογο. Στο πλαίσιο των ρητορικών αγώνων παράγουν και μεταδίδουν ιδέες, επικοινωνούν δημιουργικά με συνομηλίκους τους,  αποκτούν αυτοπεποίθηση και συνειδητοποιούν τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης. Επιπλέον, η  ενδυνάμωση του προφορικού λόγου, η εξάλειψη του φόβου δημόσιας εκθέσεως, η ετοιμότητα υπεράσπισης απόψεων, η καλλιέργεια κριτικής σκέψης και η κατανόηση αντίθετων θέσεων είναι,  επίσης,  μερικά από τα σπουδαία οφέλη της ρητορικής τέχνης.

Δελτίο τύπου διεξαγωγής 6ων Ρητορικών αγώνων