“Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια ας ενωθούμε και ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται Το Χαμόγελο του Παιδιού. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε”. Ανδρέας Γιαννόπουλος, απόσπασμα από το ημερολόγιό του…

Την Τρίτη 02 Απριλίου 2024 είχαμε την ευτυχή συγκυρία να επισκεφτεί το σχολείο μας η κα Φωτεινή Παπαδάτου, ψυχολόγος, από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Η κα Παπαδάτου, αρχικά, μας ενημέρωσε για εκείνον τον μικρό ήρωα της ζωής, Ανδρέα Γιαννόπουλο, ένα παιδί με ιδιαίτερες ευαισθησίες που η περιπέτεια της υγείας του και η ασθένειά του τον ώθησαν στο να ιδρύσει  ένα σύλλογο,  για να έχουν όλα τα παιδιά ένα ΧΑΜΟΓΕΛΟ! Πρόσφερε, έτσι, με τις μικρές του δυνάμεις αγάπη και χαμόγελα σε όλους όσοι ήταν δίπλα του!

Ο σύλλογος «Χαμόγελο του Παιδιού» ιδρύθηκε λίγο μετά την εκδημία του μικρού μας ήρωα και βοηθάει όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μικρά ή μεγάλα!

Η κα Παπαδάτου τους μίλησε, επίσης, για τον αριθμό επικοινωνίας που μπορούν να επικοινωνούν όλοι, ανώνυμα ή επώνυμα, αν χρειάζονται βοήθεια: 1056, την εθνική γραμμή SOS για παιδιά.

Ακολούθησε μια βιωματική διαδραστική παρουσίαση με θέμα το Σχολικό εκφοβισμό, που τα παιδιά κλήθηκαν να πάρουν θέση για τα φαινόμενα αυτά, είτε ως θύτες, είτε ως θύματα, είτε ως απλώς παρατηρητές. Πολύ ωφέλιμη δράση, αφού το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις σήμερα!!

Μετά από αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με τα παιδιά, ακολούθησε μια σημαντική δράση  για το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου με θέμα την ψυχική ανθεκτικότητα. Οι καθημερινές ανάγκες στο σχολείο είναι, πλέον, πολύ απαιτητικές και η συγκεκριμένη επιμόρφωση ήταν πολύ βοηθητική.

Ευχαριστούμε όλο το φορέα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και ιδιαίτερα την κα Φωτεινή Παπαδάτου για τις πολύτιμες πληροφορίες της.

Ας ακολουθήσουμε όλοι την προτροπή του μικρού Ανδρέα: «Ελάτε, λοιπόν, να βοηθήσουμε…Αν ενωθούμε, όλοι θα τα καταφέρουμε»!