Ο ρόλος του γονιού στη διαμόρφωση και στην ανάπτυξη της ταυτότητας και του αξιακού κώδικα των παιδιών είναι μοναδικός, ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος που αναλαμβάνει κάποιος. Μάλιστα, η επιστήμη της Ψυχολογίας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η προσωπικότητα του παιδιού διαμορφώνεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, οπότε οι γονείς είναι παιδαγωγοί αναντικατάστατοι για την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγησή του.

Είμαστε, όμως, όλοι έτοιμοι και προετοιμασμένοι για αυτόν το δύσκολο και υπεύθυνο ρόλο; Ειδικά σήμερα που οι εποχές έχουν αλλάξει, η τεχνολογία και η πληροφόρηση καλπάζουν  και ο θεσμός της οικογένειας αλλάζει και μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς;

Γι΄ αυτό δημιουργήθηκαν οι Σχολές Γονέων· για να υποστηρίξουν τους γονείς σε αυτόν το  δύσκολο ρόλο. Για να τους παρέχουν πληροφορίες και γνώσεις, που θα τους βοηθήσουν να τις εφαρμόσουν και να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να  βοηθηθούν στη εκπλήρωση του γονεικού τους ρόλου. Για να μάθουν να αλληλεπιδρούν μέσα στην ομάδα και να ανατροφοδοτούνται δημιουργικά και ουσιαστικά. Με αυτό τον τρόπο οι γονείς «εκπαιδεύονται», ενδυναμώνονται και επικοινωνούν καλύτερα με τα παιδιά τους.

Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης με την υποστήριξη του Γυμνασίου και Λυκείου Τζερμιάδων αλλά και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τζερμιάδων «Αναγέννηση», οργάνωσε Σχολή Γονέων στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, στην προσπάθεια τους να παρέμβουν προληπτικά και να  ανοίξουν ένα διάλογο προβληματισμού με τους νέους του τόπου μας και τους γονείς τους, σχετικά με τα ζητήματα των επικίνδυνων συμπεριφορών που μπορούν να φτάσουν έως και την παραβατική συμπεριφορά και να υπονομεύσουν  κατ’ αυτό τον τρόπο, το μέλλον των παιδιών..

Οι θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν είναι:

Συνάντηση 1η

Εξαρτήσεις: αλκοόλ και ουσίες. Καταχρήσεις και   παραβατικότητα.

Ημερομηνία και ώρα συνάντησης: 24/2/24,  ώρα 3:30-5:30 μμ

Συνάντηση 2η

Ασφαλής Οδήγηση

Ημερομηνία και ώρα συνάντησης: 2/3/24,  ώρα 3:30 – 5:30 μμ

Συνάντηση 3η

Θέματα Ισότητας Φύλου

Ημερομηνία και ώρα συνάντησης: 9/3/24, ώρα 3:30 -5:30 μμ

Συνάντηση 4η

Σωματική και Ψυχική Υγεία. Σεξουαλική αγωγή.

Ημερομηνία και ώρα συνάντησης: 16/3/24,  ώρα 3:30 -5:30 μμ

 

Σας περιμένουμε όλους! Για το καλό των παιδιών μας, για την αρμονία της οικογένειας μας,  για το καλό της μικρής μας κοινωνίας!!!

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ –  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΜΕΠΑ

Επικοινωνήστε μαζί τους  στέλνοντας μήνυμα μέσα από την σελίδα τους στο facebook:
«Δράσεις για τους νέους ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές»